PATTY CLAYTON

Design Development Studio
Train Station


Bologna, Italy | 2009 | Clayton + Off

The design goal for the new Bologna train station is twofold; become a node for international travel via connecting high speed rail with local transit, and continue the urban fabric, bridging the gap of the rails to connect newer neighborhoods with the historic city center.

An undulating roof which folds down to the street unifies disparate speeds, scales, and programs, and becomes a modern interpretation of the classic Bologna arcade, an activating and inviting street presence. The grid of long span structural elements - V-shaped steel columns forming a 4-point arch - minimizes interference with circulation, and supports the elevated concourse/bridge. Opportunities for commercial activity are distributed throughout the elevated concourse, so that shopping can happen before or after ticketing, and locals as well as travelers have sight lines to the activity of the trains while browsing shops or using the station as a bridge between neighborhoods.

The roof materials create a gradient of opacity, filling the space with light and relating to the directional movement/rhythm of the trains, while providing opportunities for way-finding.

+ Show info- Hide info
Roof Plan
Roof Plan
Section / Elevation
Section / Elevation
platform detail plan
platform detail plan
concourse detail plan
concourse detail plan
roof detail plan
roof detail plan
roof model photo
roof model photo
platform level model photo
platform level model photo
concourse level model photo
concourse level model photo
entry / drop-off model photo
entry / drop-off model photo
Detail Section
Detail Section
2012 Patty Clayton, built with Indexhibit